+31 (0) 181 775100 info@zonnestudiomarisun.nl
Veel gestelde vragen

VEEL GESTELDE VRAGEN

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Klik op de vraag om het antwoord te zien. Voordat u onder de zonnebank gaat dient u een Huidtype Analyse in te vullen. Het formulier kunt u hier downloaden en is ook verkrijgbaar in onze studio.

Vanaf welke leeftijd mag ik onder de zonnebank?

Kinderen onder de 18 jaar mogen niet onder de zonnebank.

Kleine plekjes blijven wit na het zonnen, hoe kan dat?

Veel mensen hebben, zonder het te weten, last van een bepaalde schimmel (Pityrosporon). Die vertraagt de pigmentatie en verdikt de opperhuid. Hierdoor wordt hij pas zichtbaar als de omliggende huid na het zonnen wél verkleurt. Soms verdwijnt de schimmel vanzelf weer. Anders kunt u een seleniumdisulfide bevattende shampoo of zeep (van de apotheek)gebruiken.

Kan ik douchen na de zonnebank?

Er zijn geruchten dat douchen na het zonnebanken het bruin word weggewassen, hier is niets van waar. De bruine tint ontstaat in de huid en niet op de huid. Als u cosmetica gebruikt met een bronzer (zelfbruiner) is het wel aan te raden om een raar uur te wachten zodat, de creme en de bronzer optimaal kunnen inwerken.

Waar is de aftersun goed voor?

Dit is goed om uitdroging van de huid en schilfertjes tegen te gaan.

Wat is de ‘0,3-norm’?

De zogeheten ‘0,3-norm’ die sinds medio 2007 in Nederland van kracht is, wordt gecontroleerd en gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De norm stelt onder meer dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel: de kracht van de zon op de stranden van de Middellandse Zee rond het middaguur. De professionele bruiningslampen in onze zonnestudio zijn hier op afgesteld.

Kan ik dezelfde crème gebruiken op de zonnebank als in de zon?

Nee, in de zon zal u een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor gebruiken om verbranding te voorkomen. Op de zonnebank hoort u de op uw huidtype afgestemde hoeveelheid zonlicht te ontvangen, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebankstralen waardoor u mogelijk een te geringe dosis ontvangt om bruin te kunnen worden.

Mag ik zonnen in mijn zwangerschap?

UV straling is geen röntgenstraling en komt alleen in de huid, de straling bereikt de baby dus niet. Wel is het verstandig een handdoek over uw buik te doen omdat de ogen vaak het eerst ontwikkelen en het licht hinderlijk kan zijn.

Wanneer u verder in uw zwangerschap bent kan de warmte wel onprettig zijn voor de baby, ga dus niet te lang.

Sommige vrouwen kunnen een zwangerschapsmasker ontwikkelen door verstoring in de hormoonhuishouding dat zelfs jaren na de bevalling nog zichtbaar kan zijn.

Verantwoord zonnen tijdens de zwangerschap zal zorgen dat uw Vitamine D-niveau op peil blijft. Dit is niet alleen goed voor uw eigen lichaam, maar ook voor dat van uw baby. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waarin het belang van voldoende Vitamine D voor moeder en kind tijdens de zwangerschap wordt benadrukt.

Hoe snel word ik bruin?

Dit lig eraan hoe vaak je komt zonnen en welk huidtype u heeft. Het pigmentatie proces moet eerst op gang worden gebracht, bij de ene persoon gaat dit sneller als bij de ander. Ook is de cosmetica van belang die u gebruikt. Wij hebben een uitgebreid assortiment met zonnecosmetica en onze medewerkers kunnen u daarin goed advies geven.

Mag ik onder de zonnebank met Make-up op?

De poriën zijn gesloten door het gebruik van make-up. Het UV-licht van een zonnebank opent deze gesloten poriën weer, waardoor de huid niet allen het licht opneemt, maar ook de allergie veroorzakende bestanddelen van de make-up. Dus wij adviseren dus liever niet met make-up zonnen.

Zonnen en medicatie, kan dat?

Er zijn een hoop medicijnen dus het is moeilijk te beantwoorden. Van een paar medicijnen is bekend dat je er een gevoelige huid van kan krijgen.

Vaak bij antibiotica, sulfonamiden, psychofarmaca, kalmerende middelen en diuretica. Bruiningsmiddelen die psorale of cumarine bevatten zorgen ervoor dat de huid gevoeliger word. Wij raden u dan ook altijd aan bij twijfelgevallen eerst een arts te raad plegen.